Simacan hackathon 2015

Simacan hackt de route

Wat krijg je als je achttien Simacan collega’s uitnodigt in een boerderij in Drenthe? Met voldoende eten en drinken, bordspellen en games voor twee dagen? Onder de noemer van de Simacan Hackathon?

Dan vliegen binnen 36 uur de uitgewerkte concepten voor dataverwerking, verkeersanalyse en kaartvisualisaties je om de oren!

Vrijdag – van start

Drone hackingHet begon allemaal met de uitnodiging: 13-15 november is Hackathon weekend! Met als doel een concept te ontwikkelen. Binnen het werkveld van Simacan: verkeer & logistiek op de kaart. Direct vormden er lange lijsten met ideeën. Er werd er een drone aangeschaft. En alvast getest tijdens de Simacan game night.

Vrijdag de 13e was het zo ver. We reisden naar onze Drenthse vakantieboerderij. Daar gingen we van start met het pitchen van de ideeën. Tijdens de korte presentatieronde werden de beste projecten gekozen. Collega’s werden enthousiast gemaakt om samen te werken. Vervolgens werden de laptops opgesteld en werd ieders creativiteit tot het uiterste benut. Net als het internet.

Tracking trips in Control TowerOndertussen in het midden van het land… vertrokken Martijn en Lotte na afsluiting van de ICT & Logistiek beurs. Hun reis van Utrecht naar Drenthe werd gevolgd door de hackers. In Simacan Control Tower was de data uit de gekoppelde Trucklink App te zien. Zo ook de tussenstop in Amersfoort om een 4G-modem op te pikken. Helaas werd die niet gevonden.

De behoefte aan internet bleef hoog. In de vakantieboerderij was het internet berekend op een gemiddelde familie. Dat was zeker niet voldoende! Ondanks dat we gewaarschuwd hadden om grote bestanden alvast te downloaden. Het verloop van een ontwikkelklus laat zich niet voorspellen. Dan is er net een andere versie van een programma nodig. De rustige uren in de nacht boden uitkomst. Er werden nog gigabites aan installatiebestanden gedownload.

Wie vrijdagavond uitgehackt was, deed zich tegoed aan een potje poker, Munchkin, of het uitdossen van een bende buitensporige Mii-personages.

Zaterdag – de resultaten

Hackaton breakfasta het ontbijt werd verder gehackt. De tijd van coden, analyseren, designen en deployen vloog om. ‘s Middags presenteerden we elkaar de resultaten. De ene uitwerking nog indrukwekkender dan de andere. Het was heel inspirerend om te zien wat iedereen had ontwikkeld. Vrijwel alle resultaten zijn toepasbaar in ons dagelijkse werk!

De resultaten van de Hackathon zijn grof in te delen in drie thema’s:

Dataverwerking

 • GPU parallel processing met CUDA (Bart en Ruben)
 • Redshift en PostGIS (Jeroen S.)
 • Drone gimbal configuratie (Felix en Jeroen V.)
 • DRIP aansturing voor routeinformatie (Rob)

Verkeersanalyse

 • Tijd-afstanddiagrammen met voorspellingen van fileverloop (Paul)
 • Analyses transportdata (Peter)
 • Google Analytics dashboards voor tracken websitebezoek (Lotte)
 • Routevergelijking (Jeroen F.)

Kaartvisualisatie

 • Open Street Map styling met Mapbox GL bèta-toegang (Martijn L. en Martijn S.)
 • Transportbewegingen gevisualiseerd op kaart (Albert, Edwin en Jonathan)
 • Files gevisualiseerd op kaart (Jelle)
 • Mobiele apps (Daniel en Hans)

Hackathon project presentationNa alle verrassende presentaties werd de buitengril aangezet. We hielden een frisse november-BBQ. Aan de picknicktafels werd nagepraat. Over de projecten van de Hackathon en de zin en onzin van het leven. Totdat de huiskat brutaal de borden begon af te likken. We besloten dat we beter konden opruimen. En binnen opwarmen.

Bij het vertrek van de eerste collega’s was wat verwarring. Wie wilde langer blijven of op tijd naar huis? De autoindeling werd gehusseld. Ruim de helft bleef om nog meer Munchkins, Catan en Wii te spelen. Voor wie wilde blijven slapen wachtte er ‘s ochtends nog een ontbijt. Met het vertrek van de laatste zondagsrijders kwam de Simacan Hackathon tot een eind. Maar niet zonder fijne herinneringen:

Vol nieuwe inspiratie zijn we nu weer aan het werk. Om verkeer en logistiek nog slimmer, sneller en scherper op de kaart te zetten!

 

Hackaton games

Notities voor volgende Simacan Hackathon:

dont’s:

 • blind vertrouwen op internet van locatie

do’s:

 • even zo goede koffiemachine
 • groter huisje, voor alle nieuwe Simacan collega’s