Spookfiles A58 zet volgende stap in ITS

Video: marktpartijen vertellen

“Goede verkeersdata is essentieel om de zelfrijdende auto voor elkaar te krijgen.”

Paul Krijger, Product Manager Simacan

Intelligente Transport Systemen

In deze video vertellen partners Siemens, Vialis, Simacan, Be-Mobile, Technolution en V-tron hoe in het project Spookfiles A58 de volgende stap wordt gezet in Intelligente Transport Systemen (ITS). Markt, overheid en kennisinstellingen werken nauw samen om de bereikbaarheid van de drukste regio’s te verbeteren, onder andere met ITS.

Mobiliteitsdiensten

Met de spookfiledienst als basis ontwikkelen de projectpartners bouwstenen voor nieuwe mobiliteitsdiensten in de auto. Denk hierbij aan:

  • een waarschuwingssysteem voor wegwerkzaamheden, weersomstandigheden of voor een naderende ambulance
  • een systeem dat communiceert met verkeerslichten – en zo informatie geeft over de ‘tijd tot groen’ of prioriteit geeft aan bepaalde verkeersstromen

Met zulke nieuwe diensten helpen weggebruikers zichzelf en elkaar. En wordt verkeer een stuk goedkoper, sneller, schoner en efficiënter.

Internationale standaarden

De projectpartners van Spookfiles A58 ontwikkelden de architectuur en infrastructuur, waarop al dit soort diensten aan te sluiten zijn. Daarnaast ontwikkelden ze ook een systeem voor databeveiliging. En werkten ze protocollen uit voor de wijze waarop ze samenwerken. Daarmee kunnen nieuwe diensten snel geïmplementeerd worden. Internationale afspraken en regelgeving vormden hierbij de basis.

Doordat de bouwers alles baseerden op internationale standaarden, kan wat in Brabant getest wordt binnen afzienbare tijd al van betekenis zijn op veel grotere schaal. Zowel binnen als buiten Nederland.