Truck platooning project wint Channelweb Award

Simacan en TomTom hebben een Channelweb Award gewonnen voor hun bijdrage aan de European Truck Platooning Challenge. Met 26% van alle stemmen ging de prijs met afstand naar dit innovatieve project. Truck platooning laat zien hoe technologie en data kunnen bijdragen aan betere mobiliteit.

Channelweb Award voor Best Vertical Market Channel Approach of the Year

“Wij zijn erg enthousiast over deze prijs omdat het een onderstreping is van het belang van innovatie.” George de Boer, Leader of Connected Car Initiatives bij TomTom Telematics

European Truck Platooning Challenge

Doel van het project was laten zien hoe met geavanceerde technologie het wegtransport efficiënter kan worden gemaakt. TomTom Telematics heeft samen met Simacan zes kolonnes vrachtwagens uitgerust met apparatuur om ze live te volgen. De trucks waren elektronisch aan elkaar gekoppeld, zodat alleen de voorste truck actief bestuurd hoefde te worden. Via een viewer die Simacan beschikbaar stelde, was de positie van deelnemers en de geplande route live op de kaart te volgen. Ook waren andere informatiebronnen zichtbaar die de deelnemers tegenkwamen op hun route door Europa: verkeersinformatie en matrixborden.

Voordelen truck platooning

Met platooning zijn economische en maatschappelijke voordelen te behalen. Platooning draagt bij aan een stabiele snelheid waardoor brandstofverbruik en uitstoot afnemen. Daarnaast wordt de wegcapaciteit beter benut en kan de veiligheid verbeterd worden. Het is een sterk voorbeeld van Smart Mobility.

Bekijk artikelen en reacties op de uitreiking:

Social media op Channelweb Award voor Truck Platooning