Simacan lanceert Transport Cloud op ICT & Logistiek 2017

Open platform ontsluit talloze databronnen voor digitale samenwerking

Amersfoort, 28 november 2017 – Simacan lanceert tijdens de beurs ICT & Logistiek 2017 de Transport Cloud: een open en leveranciers-onafhankelijk cloud-platform voor digitale logistieke samenwerking, waarmee talloze geospatiale databronnen eenvoudig kunnen worden samengebracht in een enkele beheeroplossing. De Transport Cloud maakt gebruik van het door Simacan ontwikkelde OpenTripModel, dat de afgelopen tijd in grote belangstelling stond, en onlangs is overgedragen aan de Stichting Uniforme Transport Code.

De Transport Cloud is geen op zichzelf staande applicatie, zoals een planningspakket of een transportmanagementsysteem, maar een neutraal, leveranciersonafhankelijk data-uitwisselingsplatform. “Je zou de Transport Cloud kunnen zien als het besturingssysteem van de smart city,” vertelt Simacan-medeoprichter Felix Faassen. “Het zorgt ervoor dat geospatiale datasets uit allerlei bronnen, sensoren en logistieke systemen verbonden kunnen worden aan alle andere systemen en gegevens die voorhanden zijn. Zo ontstaat er een ecosysteem aan real-time informatie die wij op ontelbare manieren aan het werk kunnen zetten voor een gedetailleerd digitaal inzicht in de fysieke wereld en eenvoudige samenwerking met partners. Het is het motorblok van onze eigen succesvolle Control Tower, maar alle functionaliteit en data in dit motorblok is ook op een veilige manier los van onze Control Tower te gebruiken, voor andere logistieke systemen.”

Snel en efficiënt van A naar B

Dat betekent dat de Transport Cloud geen voorkeur heeft voor bijvoorbeeld data uit TomTom-kastjes of verkeersinformatie geleverd door de overheid. “De Transport Cloud is dataneutraal,” stelt Faassen, “maar zorgt er wel voor dat alle data die vervoerders kan helpen om zo snel en efficiënt mogelijk van A naar B te komen, ontsloten wordt binnen één enkel platform. De data kan bijvoorbeeld makkelijk aan je eigen logistiekoplossing worden toegevoegd, die daarmee ineens over veel meer databronnen beschikt en je zo veel gedetailleerder kan helpen om je logistiek te optimaliseren. Alsof je je bril schoon hebt gemaakt en alles ineens scherp ziet, met veel meer detail.” Naast de verschillende databronnen biedt de Transport Cloud ook functionaliteit als snelle routering, realtime informatie op de route en het continu doorrekenen van aankomsttijden.

Praktische toepassingen van de Transport Cloud

Vervoerders die gebruikmaken van de Transport Cloud kunnen eenvoudig en veilig hun bestaande planning-, transport- en vlootbeheersystemen aan elkaar koppelen en dataverbindingen leggen met zakelijke partners. Zo kan iedere partij in de keten zelf bepalen op welke manier ze deze data terug willen laten komen in hun eigen logistieke systemen. Daarnaast hebben gebruikers de beschikking over rijke en gedetailleerde sensordata en realtime verkeersinformatie, zodat zij rekening kunnen houden met verkeerssituaties kilometers verderop. Eindklanten kunnen bovendien veel accurater worden geïnformeerd over de voortgang van de levering: wagens in de vloot sturen voortdurend updates over hun positie naar de Transport Cloud, zodat ETA’s in realtime kunnen worden bijgewerkt.

“Het draait volgens ons allemaal om het waarmaken en overtreffen van de verwachtingen van klanten,” zegt Faassen. “Vrachtwagens die op tijd leveren, betekenen tevreden klanten. En deze tevredenheid neemt alleen maar toe indien vervoerders precies aan kunnen geven wanneer zij arriveren. Daarnaast draait het ook om kostenbesparing. Als realtime verkeersinformatie wordt verbonden aan de planningsystemen, dan betekent dat lagere logistieke kosten. Vervoerders hoeven geen rekening meer te houden met onzekere factoren in de planning waarvoor zij anders extra tijd moeten reserveren. Ook de planningshorizon kan naar voren worden gehaald, waardoor er korter op de lading kan worden gezeten en volumes efficiënter kunnen worden verdeeld. Wanneer je de vloot naadloos kunt laten samenwerken, bijvoorbeeld door een gedeelte van een lading van een vertraagde wagen over te hevelen naar een andere wagen die nog tijd over heeft, dan betekent dat lagere kosten. Kortom: wanneer de transportsector beter samen kan werken, omdat de gegevens uit de systemen van partners eenvoudig te integreren zijn in de eigen systemen, dan betekent dat winst in tijd, geld én milieu.”

Een open standaard voor de transportsector

De Transport Cloud maakt gebruik van het OpenTripModel. Deze open standaard voor het beschrijven van vervoersbewegingen, die Simacan ontwikkelde met steun van de Nederlandse overheid, zorgt ervoor dat investeringen van vervoerders in ICT ook in de toekomst veilig zijn. Het OpenTripModel vormt de basis voor digitale logistieke samenwerking met welke partij of leverancier dan ook, ongeacht de technologie die zij gebruiken en zo kan er nooit een vendor-lockin ontstaan.

Het OpenTripModel staat de laatste tijd volop in de schijnwerpers: Transport Logistiek Nederland (TLN) en Evofenedex ondersteunen het initiatief en het is onlangs overgedragen aan de Stichting Uniforme Transport Code (SUTC). De SUTC neemt het beheer over, opdat het OpenTripModel door de hele sector wordt geaccepteerd als dé standaard voor digitale samenwerking.

Simacan ‘De Last Mile naar de Toekomst’

Simacan laat tijdens ICT & Logistiek zien dat de logistiek van morgen nu al binnen bereik is tijdens de presentatie ‘De Last Mile naar de Toekomst’. Wilt u de lancering van de Transport Cloud niet missen, kom dan dinsdag 28 november (14:00-14:30 uur) of woensdag 29 november (11:00-11:30 uur) naar deze sessie. Vergeet niet om u vooraf aan te melden via ICT & Logistiek.