Simacan Traffic Cast stuurt waarschuwingen Rijkswaterstaat naar navigatie

Rijkswaterstaat gaat automobilisten via hun navigatie waarschuwen voor ongelukken en pechgevallen op de snelweg. De meldingen worden via Simacan Traffic Cast verzonden naar de navigatiesystemen. Het experiment moet de veiligheid van hulpdiensten en weggebruikers vergroten.

Locatiegegevens incidenten
Bij ongevallen en pechgevallen plaatsen weginspecteurs van Rijkswaterstaat hun gele pick-up diagonaal op een rijstrook of de vluchtstrook om de calamiteit te beveiligen. Vervolgens verzenden ze door een druk op een knop via het mobiele telefoonnetwerk hun locatiegegevens.

Waarschuwingen via navigatie
De GPS-coördinaten van het incident worden via het Flister-platform verwerkt en aangeboden aan de ANWB. Met behulp van Simacan Traffic Cast zet de ANWB de meldingen om naar het RDS-TMC-kanaal. Via RDS-TMC kan iedereen met een ingebouwde navigatie in de auto deze informatie gratis ontvangen. De waarschuwingen worden automatisch zichtbaar op het navigatiesysteem van alle weggebruikers die de afgesloten rijstrook naderen.

Flister incidenten waarschuwingen infographic

Simacan Traffic Cast stuurt waarschuwingen Rijkswaterstaat automatisch naar navigatiesystemen. (Bron: Connecting Mobility)

De waarschuwingendienst is de komende drie maanden op proef op snelwegen in en rond Flevoland. Als blijkt dat hiermee veel ongevallen worden voorkomen, wordt het systeem landelijk uitgerold.